Vård av träd

Man kan förlängra ett träds liv på så många sätt....

Rotvård

Kvävande rötter uppstår ofta av planteringsfel vid plantering i planteringshål som är för små eller med stora rotbalar. Medan de fortfarande är små kan de tas bort. Men om de blir tjockare begränsar de i allt högre grad flödet av sav under barken. Resultatet: Roten svälter, dör och ruttnar. Rötan tränger in i stammen. För att träden ska kunna utveckla en fri rotkrona planterar vi så unga träd som möjligt i så stora planteringsgropar som möjligt. Rötter kan riktas. Vi kan styra trädrötter ner i djupet genom att skapa en rotgrav med tex en trälunga som är fylld med sand och lockar rötterna ner i djupet. Detta kan förhindra problem som gräsrötter, inväxt i grannfastighet eller tryck på husväggen, samt kvävande rötter.

Barkvård

Mossa, alger, lavar och död bark försvagar trädens vitalitet. Detta sällan kända fenomen är ofta den främsta orsaken till många träsjukdomar. Att ta bort denna främmande tillväxt är ofta viktigare än beskärningen. Dessutom lever många skadedjur under barken och övervintrar där. Att vårda barken av trädgårdslignoser har varit en självklarhet bland många fruktodlare fram till 50 -talet, där den uppkommande fruktindustrin blomstrade med hjälp av kemikalier av olika slag. Inte bara bladen utan även den gröna barken under den ytliga barken assimilerar och producerar med hjälp av ljus olika sockerarter som ger roten näring. En tjockare bark med gamla barkdelar som sitter kvar, resulterar i undernäring av rötterna och följaktligen brist på näring för hela trädet. Barken svalnar och ruttnar när den utsätts för främmande arter som växer på det. Resultatet är otillräcklig tillväxt och till och med träröta. Mossa och lavar är lätt att ta bort: Med en rundslipad målarspatel, en elastisk kniv eller en rotborste och mycket vatten - vilket verktyg som passar beror på barkens och beläggningens tillstånd. Använd bara inte en stålborste! Detta skadar barken och täpper till lenticellerna, alltså de celler som underlättar trädets gasutbyte med omgivningen. Med denna åtgärd kan man få övergivna fruktträd tillbaka till frukt, minskar bildandet av död ved och motverkar röta och svampsjukdomar.

Kronsäkring

Gamla träd som riskerar att gå sönder kan ibland inte längre korrigeras genom beskärning utan att kronan helt förvrängs. I sådana fall är kronsäkerhetslinor meningsfulla eftersom de absorberar toppbelastningar under stormar och förhindrar brott. Vi installerar endast testat material som är speciellt utvecklat för detta ändamål.

Trädbeskärning, buskbeskärning, fruktträdsbeskärning, häckbeskärning

"Duis cursus, mi quis viverra ornare. Lorem ipsum dolor sit amet,  adipiscing elit. Suspendisse  in eros elementum tristique."

Namn Efternamn

Företag eller ort

"Lorem ipsum dolor sit amet,  adipiscing elit. Suspendisse  in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare."

Namn Efternamn

Företag eller ort

“Har haft företaget hos mig flera gånger och tycker de gör ett fantastiskt arbete,rekommenderar dem varmt.”

Ewa Baardh

"Mycket bra service och tillmötesgående yrkesskicklighet.”

Anne Pettersson

"Bara bra helt enkelt!"

Benjamin Eklund

"Friedrerike är den bästa arboristen!"

Jean Francois Girard

Nyköpings Församling

Vård av bokträd i Nyköping

Trädbeskärning
Strängnäs Kommun

Beskärning av knäckepil i Strängnäs

Trädbeskärning

Vi är certifierade

Svensk TrädVård & Utbildning AB

European Arboricultural Council

Boka fri besiktning

Vi kommer till dig och ser över dina behov av trädvård och ger dig ett besikningsprotokoll samt uppskattning av kostnad.

Vanliga frågor

Här hittar du svaret på några av de vanligaste frågorna om trädvård, beskärning, hur vi arbetar och mycket annat.

Vad är hamling?

Hamling är en skötselteknik med lång historia och en del av det svenska kulturlandskapet. Hamling utförs på ett antal  arter av lövträd, som t ex lind, ask och pil. Att hamla träd går ut på att samtliga grenar kortas ner till så kallade knutar med regelbundna intervall på mellan 3 och 6 år. Hamlingen utförs på vårvinter.

Vilka uppgifter tar trädvårdsavdelningen på sig?

Målet med trädvården är att producera friska, vitala och trafiksäkra träd. På Järna trädvård är vi specialiserade på att kombinera människors och träds behov.
Dessa åtgärder inkludera bland annat trädkontroll avlastningsbeskärning uppbyggnadsbeskärning säkerhetsbeskärning dödvedning underhållsbeskärning  kronsäkring standortförbättring urglesning. Dessutom tar vi hand om rishantering, städning och bortforsling.

Hur är trädvårdsteamet sammansatt och vilken utrustning används?

Teamet består för närvarande av 4 motiverade utbildade arborister med mångårig erfarenhet av trädvård, trädfällning och trädplantering, specialiserade på användning av repklättringsteknik. Vi har även en pool av frilansande medarbetare som nätverkar tillsammans i många år. Arbetsutrustningen består av arbetsbilar med flak eller släp utrustade med den senaste verktygen för trädbesiktning och trädvård samt avverkningsarbeten. Personlig skyddsutrustning enligt dagens standarder och batteridrivna enheter samt professionella motorsågar används.

Vilka mål är förknippade med trädvårdsarbete?

Hållbart främjande av vitalitet och tillväxt, Säkerställa trafiksäkerhet, Undvikande av oönskad utveckling av trädet och Integrering av trädbeståndet i dess omgivning.

Vad gör träd för nytta i staden?

Träd: säkerställa luftrening, syreproduktion och koldioxidlagring. forma bilden av städerna. bidra till bullerreducering. reglera temperaturen genom skugga och avdunstning. tillhandahålla livsrum; Mat och skydd för olika djur och växter. stärka jorden genom rotbildning och förhindra erosionsprocesser. Kort sagt: träd hör till helt enkelt

Kurs i trädvård

Lär dig grunderna i trädvård och beskärning

Mer information kommer inom kort, under tiden kan du skicka oss en intresseanmälan via länken nedan.

Järna Musteri

Lämna in dina äpplen för mustning

När det är säsong mustar vi äpplen, päron och aronia, välkommen att lämna in du frukt på hösten.